jens Jens
Jens Josefsson, Gin With Jens

Hej Jens! Berätta kort om dig själv – t.ex vad du gör på dagarna?

I höstas flyttade jag och min sambo Emma till en dansk ö som heter Læsø. Vi driver en webbyrå med huvudkontor i Göteborg och arbetar här nu mot den danska marknaden. När vi inte jobbar så är det strandpromenader med hunden eller dricka gindrinkar som oftast gäller. Och så jobbar jag på Boken om Svensk Gin förstås.

Du är lite av en Martini Guru och skriver bl.a gin-recensioner på The Martini Whisperer (läs Jens rens recension av Mountain Dry Gin från Norrbottens Destilleri här!). Hur kommer det sig att du har sådant stort intresse i gin men främst Martinis? 

Jag är i grunden utbildad skeppskock och började redan som 13-åring i restaurangbranschen. Även efter att jag lämnat branschen så har alltid intresset för mat och dryck varit stort, med varierande fokus. För 6-7 år sedan började vi blanda lite drinkar hemma och snart kom vi in på gindrinkar, då mest GT och Dry Martini.

Utbudet av ingredienser i Sverige var dåligt men vi hittade mycket spännande i Danmark som vi ofta reste till, och efter att ha insett hur stor skillnad det blir på en GT med olika gin och olika tonics började jag mixtra mer med Dry Martini också. När jag väl börjat med det så insåg jag snart att möjligheterna är oändliga, massa nya ginsorter, vermouths och varianter dyker upp hela tiden.

Det som är mest spännande med gin är variationen, det finns så många olika sorters gin, gjorda på olika sätt, smaksatta på olika sätt, från olika delar av världen och som kan användas på så många olika sätt. Just Dry Martini är ett sätt att verkligen få fram smakerna i en gin och utforska den, och så tycker jag att det är väldigt gott.

Hur blandar du den bästa Martinin – är du en sådan som slänger vermouthen på golvet eller låter du den vara kvar i glaset? Dela med dig av dina bästa tips, vad är det viktigaste att tänka på?

DSC01351 Jens

Nej absolut inte! Ginen ska alltid spela huvudrollen i en bra Dry Martini, men vermouthen ska finnas med och lyfta drinken. Jag gör på klassiskt vis, använder oftast 5-7 cl gin och 0,5-1 cl vermouth, rör med mycket is och serverar i ett väl kylt glas, oftast med citronzest.

Det viktigaste för att lyckas med en bra Dry Martini är att välja bra produkter, man kan inte maskera en dålig gin eller vermouth i en så avskalad drink som Martinin är. Sedan är kyla avgörande, rörglas och glas ska vara kalla, rikligt med bra is när man rör och var noga med detaljerna. Rör så att drinken blir riktigt kall, men inte för vattnig. 

Sedan är Dry Martini inte något man bara dricker, man njuter den. Så ett bra glas, bra sällskap, rätt stämning osv är nästan minst lika viktigt som ingredienserna.

Du har provat Jawbox Gin! Kan vi få en kort recension, samt hur tycker du att den gör sig i en Dry Martini vs. Gin & Tonic?

För det första så blev jag väldigt imponerad redan av flaskan och etiketten, fantastiskt hantverk.När jag sedan öppnade den så blev jag ännu mer imponerad. 

Stor, fyllig doft med mängder av enbär och klassiska toner. Smaken är len, fyllig med en lång, pepprig eftersmak. Enbär, kvanne, peppar, viss citrus och klassiska ginkryddor dominerar. Verkligen en klassisk London Dry med mycket smak.

En riktigt fin gin som denna föredrar jag alltid som en Dry Martini. Den blir absolut fin i en GT och passar säkert i många klassiska cocktails, men den är briljant i en Dry Martini. Som GT testar jag den med en neutral tonic, jag väljer Hammars Tonics Original och får en oerhört krispig, klassisk GT som klarar sig bäst utan extra garnering men en skiva grapefrukt eller en citronzest passar också fint i.

I en Dry Martini så är den som sagt otrolig. Tillsammans med Belsazar Vermouth Dry får man en riktigt spännande Martini där smakerna gifter sig fint och den blir len och farligt lättdrucken.

Men det är med Noilly Prat som den riktigt briljerar. En otroligt smakrik, kryddig, klassisk Dry Martini som passar lika fint med oliver som med citronzest. En klar 10/10! Jag rekommenderar 7:1 och serverar den i ett iskallt Nick & Nora glas.

DSC01135 4 Jens
DSC01401 3 Jens

Ni hittar Jens på Instagram som Gin With Jens.
Följ arbetet med Boken om Svensk Gin på:
Facebook
Instagram

Jawbox hittar ni på Systembolaget HÄR.