Hammars KeyViz GinSweden Robert
Robert Henrysson (till vänster) och Casper Oldén.

Hej Robert! Berätta kort om dig själv och din bakgrund!

Hej! Jag är huvudägare på Hammars Bryggeri som gör Hammars Tonics. Född i Värmland, uppvuxen utomlands och började jobba på IT- och managementkonsulten Cap Gemini när jag var 20. Sedan dess har jag jobbat som entreprenör inom IT, Internet och spelbranschen. 

2012 sålde jag spelmjukvaruutvecklaren som jag och ett par kompisar grundat och drivit i tio år. Med pengarna investerade jag först i fine-wine ehandlaren Winefinder.se där jag var produkt- och marknadschef under tre år. Det var en otroligt spännande tid – då jag genom mina obscent kunniga kollegor fick lära mig hur man jobbar med smak professionellt. 

År 2016 köpte jag Hammars Bryggeri (efter att först ha sagt “Över min döda kropp!” när min svåger kläckte idén). Sedan 2018 är jag VD för bryggeriet. Utöver det driver jag projektet kring Boken om Svensk Gin tillsammans med bland annat superstjärnan Jens Josefsson och killarna på Konceptism, samt är styrelseordförande i svenska PC/Xbox/PS4 utvecklaren Avalanche Studios Group.

2 fantastiska grabbar och en lika fantastisk sambo. Bor i Göteborg. Sjukligt musikintresserad och gillar att springa och spela tennis. Och att äta och dricka riktigt gott!

Vi vill gärna veta mer om Hammars Bryggeris historia: hur länge har ni funnits, vad är er filosofi osv? 

Det var som sagt min svåger som stötte på Hammars Bryggeri och fick reda på att det var till salu. Efter inledande skepsis så började jag titta på det ur ett rent affärsmässigt perspektiv. Jag älskar att jobba med konsumentprodukter (som spel och vin) och ju mer jag tittade på dryckesbranschen desto mer kände jag att mycket var ogjort, särskilt inom drinkmixers och alkoholfritt. Det fanns få småskaliga producenter med en ambition om att verkligen göra ett avtryck och utmana de stora giganterna med ärliga, lokalproducerade drycker där smaken sätts i fokus. Så en liten låga började brinna inombords 

AV5I3767 1 Robert

Hammars Bryggeri framstod som en fantastisk plattform. Ett bryggeri vid Vätterns strand som ångat på och producerat drycker i generationer – sedan 1904. Med andra ord ett av de äldsta bryggerierna kvar idag. Morfar bodde i Hammar – så för mig var det lite av en barndomsdröm att få ta över rodret över detta anrika företag. Dessutom var farfar bryggare på Tjörn, så det kändes till slut nästan förutbestämt att göra detta.

Så det gjorde vi. Jag, sambon och min syster och svåger med familj. Vi är alla involverade i företaget idag, tillsammans med ett litet gäng grymma medarbetare vill vi sätta Hammar på kartan i Sverige och internationellt. 

Vi vill behålla det småskaliga och traditionsrika och Hammars unika fokus på att få fram de absolut bäst smakande dryckerna. Men samtidigt stöpa om varumärke, identitet, attityd och produkter för att utmana på premiumdryckesmarknaden i Sverige och internationellt.

Det var inte så länge sedan ni började producera tonics, hur gick tankeprocessen till där? Varför valde ni att gå den vägen och vad var er inspiration?

Drinkmixers och tonics var ett självklart segment för oss att börja vår nyutveckling i. Efter otaliga drinkar hade jag ännu inte hittat en tonic som riktigt smakade så som jag ville. Det kändes som att det verkligen fanns utrymme för en svensk småskalig producent. Att det dessutom är en väldigt starkt växande marknad var också lite morot i sammanhanget. Det gav bränsle till många långa dagar och kvällar i labbet.

AV5I1422 1 Robert

Vi bestämde oss för en lansering bestående av några grundsmaker och några utmanande produkter. För att visa vad vi går för och vad framtiden kan komma att innebära om man hänger med Hammars Bryggeri så att säga. 

En bra “Indian Tonic” var en självklar plats att börja – där börjar och slutar jag alltid när jag själv får välja. Med rätt balans mellan sötma och bitterhet, och med det djup som jag kände att vi skulle kunna skapa genom att vi kokar vår egen sockerlag på svenskt socker. Det är i princip ingen annan som gör idag – vare sig här i Sverige eller runt om i världen. Resultat är Hammars Tonic Original

AV5I7149 Robert

Med bakgrund i ett recept från 30-talet valde vi också att ta fram vår Club Soda. För alla de där goda drinkarna som behöver ett bra sodavatten. Hemligheten är ett grymt vatten, bra kolsyresättning och rätt balans i mineralerna.  

Sedan blev vi mer experimentella. Jag ville vi göra en helt sockerfri Tonic – Hammars Tonic Zero. Målet var att du som dricker den knappt skulle känna skillnaden. Det är sjuuuukt svårt – och det går inte helt att åstadkomma – men jag skulle vilja påstå att vi gjort det bättre än någon annan i hela världen. Det tog ett och ett halvt år av utveckling och testning, men det var det värt. Jag tycker att alla – även de som inte kan eller vill dricka socker – skall få chansen att dricka en grym gin och tonic. Idag dricker jag den ofta för sig själv när jag på veckorna knappt vill dricka vare sig alkohol eller socker. Och med vissa gin tycker jag att detta är den absolut bästa kombinationen – socker eller ej. Prova med Opihr till exempel… magiskt!

Hur tänker ni bakom de två smaksatta tonics ni har – varför just de smakerna?

tonics1 Robert

Det var som vanligt i kreativa processer en kombination av strategi, utveckling, slump och iterationer. Vi började någonstans och följde sedan våra impulser tills vi hittade rätt. En pink tonic var rätt given i en startpalett av Tonics – men att det blev just Pink Grapefruit & Hibiscus beslutade vi oss om efter mycket snack och provning med bland annat ovan nämnda Jens och hans sambo Emma som varit grymma bollplank hela vägen. Jag provade alla konkurrerande produkter jag kunde och tyckte till slut att vi hade en Tonic som helt enkelt smakade bättre. Då var jag nöjd.

Lemongrass & Mint är den udda fågeln. Jag hade stått och utvecklat kombinationer i flera dagar och satte till slut samman denna. När jag testade den på några i gänget och de fick ta med den hem över helgen så kom de tillbaks övertygade om att vi var tvungna att lansera den. Så då gjorde vi det. 

Hur går tillverkningsprocessen till?

AV5I8812 1 Robert

Det börjar med att jag försöker ta in impulser från alla olika håll om vad vi skall utveckla. Smak- och marknadstrender, utveckling på marknaden, input från vänner, experter och härliga kunder som hör av sig. Sedan tar vi fram extrakt från de smaker vi är ute efter – urlakning av kryddor, frukter och bär. Med dessa experimenterar vi sen… mycket. Slutligen – när vi är nöjda, så skriver vi ner ett recept och tar fram en stabil smakbas som vi kan utgår från i vår produktion. 

Min syster kokar socker på plats några gånger i veckan. Denna sockerlag använder vi sedan för nästa dags tappning. Hon blandar alla smaker och sedan pumpar vi över det till en mixer som blandar med filtrerat vatten och kolsyra. Och fylls till sist i flaskor i vår gamla tappmaskin från 50-talet.

Hur ser framtiden ut för Hammars Bryggeri?

I vår vision över de närmaste två åren så har vi fått ut våra drycker på butiker, restauranger och barer i hela Sverige. Sedan har vi börjat med export till ett antal länder. Redan nu i höst sätter vi faktiskt igång med det.

Parallellt vill vi göra själva bryggeriet i Hammar till en plats dit man kan komma som entusiast och delta i gin och tonic provningar, lära sig om drinkar, besöka bryggeriet och att testa att utveckla sin egen favoritdryck. Samt att snacka lite skit med oss som jobbar här såklart. Men det ligger lite längre fram. Men har man vägarna förbi är det bara att stanna till och säga hej!

Hammars Tonics
Hemsida
Facebook
Instagram
Handla