
Hej Anders! Vem är du och vad är din bakgrund?
Hej, det är jag som ligger bakom Sandberg Drinks Lab, mitt egna dryckeslabb där jag tillverkar tonics, cordials, bitters och annat i alkoholfri dryckesväg. Jag har jobbat inom Stockholms restaurang- och barscen sedan i början av 00-talet, det börjar bli några år nu. Innan jag startade labbet, var jag driftsansvarig och kreativ ledare på Pharmarium i Gamla stan, vilket har varit en otrolig erfarenhet med härliga kollegor och många häftiga drinkmenyer. För över ett år sedan är jag även en del av den kreativa byrån Konceptism, där jag är dryckesansvarig projektledare. Förutom att producera restaurang- och barkoncept, skapar vi drinklistor, fotograferar, designar och skriver böcker.

Hur föddes idén till Sandberg Drinks Lab?
Hela idén till dryckeslabbet kom till under min tid som bartender och kreativ ledare på Pharmarium. Drinklistorna vi skapade där, ända sedan 2013, har varit åt det äventyrliga hållet i både smak och utförande. Det blev ett naturligt steg att inte begränsa sig, utan att föra vidare smakelement vi kom på där utanför väggarna i baren. Addera hela aspekten att kunna erbjuda det i ett alkoholfritt format plus ett labb, så har vi svaret där.

Idag släpper du en bitter alkoholfri aperitif! Berätta mer om den!
Det är en idé som funnits under en lång tid och förra året frågade någon mig om jag inte skulle producera en. Idén om bittern fick ligga på hyllan ett tag men nu är den verklighet, timingen känns rätt. Under sommaren har vi matchat bär och frukt med svensk verjus, örter, bark och kryddor. Resultatet blev en pigg, juicig, Bitter Apéritif med angenäm bitterhet. I flaskan samsas bland annat hallon, röda vinbär, grapefrukt, vildpeppar, korianderfrö, malört och svensk verjus. Etiketten är handmålad i akvarell av Luciana Amado Sandberg och återspeglar bitterns både ljuva och bittra sida i punkig stil.

I somras lanserade du en linje med fyra olika cordials – hur avnjuter man dem på bästa sätt?
Cordials är en serie drinkmixers med härliga smakkombinationer och lite lägre sockerhalt. De passar utmärkt med bubbelvin, likör och vermouth i vinglas med mycket is. Man kan bli kreativ i både Spritzes och Highballs här. Som alkoholfritt alternativ öppnar det även upp en port för mer intressanta smaker än vad som vanligtvis serveras, det är subtila komplexa smaker gjorda på riktig frukt ackompanjerat av en balanserad syra.

Hur går tankarna bakom dina produkter, och hur ser produktionen ut?
Ambitionen är hela tiden att skapa ärliga och intressanta smaker på riktig frukt, örter, blomster och kryddor. Det får gärna bryta mot det vanliga och överraska smakmässigt. Det är en utmaning i sig, men själva utforskandet och att botanisera i olika smaker är drivkraften bakom allt. Produktionen är småskalig och hantverksbaserad. Vi älskar teknik och använder den, men all produktion sköts manuellt. Vi skalar, juicar, torkar, macererar, filtrerar, buteljerar och etiketterar allt på samma ställe här vid St Eriksplan i Stockholm. I samma lokaler finns även våra kompisar Spriteriet, Dryckesbutiken, Terroir och Wine Waves.